MMORPG Games

Wat Goed Is...

Leuke gameplay en rooster opbouw

Goede visuals

Veel content

Geen noodzaak om te betalen om volledig te genieten van alle PvE-content

... en wat niet

Grinden kan vervelend zijn in de gevorderde stadia...

... tenzij je bereid bent om geld uit te geven in de shop...

4.8 out of 5
Editorial vote: 9,5

Genre: mmorpg

Setting: fantasie

Graphics: volledig 3d

PvP: guilds of facties wedstrijden of duels PvE PvP


RAID: Shadow Legends is een free to play fantasie MMO met sterke RPG elementen. RAID: Shadow Legends is ontwikkeld door Plarium, en geeft de spelers controle over hun eigen groep helden in gevechten.

PvE progressie is het hart van het spel: verhaalcampagnes, dungeons en factieoorlogen dienen allemaal om je character te levelen en om betere uitrusting te vinden.
Gevechten zijn turn-based, complex genoeg om het op lange duur stimulerend te houden, maar ook gemakkelijk te begrijpen voor beginners.

Over verloop van tijd rekruteer je nieuwe helden (er zijn er honderden!), elk met zijn sterktes en zwaktes, die door het gebruik van artefacten, drankjes, glyphs en andere items verbeterd kunnen worden.
Alleen zij die het potententieel van hun helden kunnen maximaliseren, kunnen de ranglijst in de PvP-arena beklimmen, het ultieme doel voor de gevorderde speler.

RAID heeft zeer goede visuelen: alle in-game kunstwerken (personages, locaties, items, enz.) zijn prachtig, en dit draagt veel bij aan de Lore en sfeer van het spel.

Al bij al is RAID en zeer goede en leuke MMORPG.
Plarium stond bekend voor het maken van eersteklas, alhoewel ordinaire, strategische browsergames... maar met RAID verhoogden ze hun ambities aanzienlijk. Terwijl het wel wat typische mechanismes bevat van hun browsergebaseerde titels (zoals Bastion, om je hub te laten groeien), is de kern van RAIDS te vinden in de gloednieuwe RPG elementen van het turn-based combat systeem en de heldencollectie, en dit is juist waar de echte pret begint voor de MMORPG-liefhebbers.

➔ Main points:

 • Free to play groep-gebaseerde MMORPG dat leuk is en visueel aangenaam is.
 • Honderden unieke heldenpersonages met individuele vaardigheden en gevechtsanimaties.
 • Een combinatie van strategische en RPG turn-based gevechtsmechanismes.
 • Een enorm populaire titel met een actieve spelersbasis (ook op mobiele platforms).
 • Simpel voor beginners, maar kan ook heel tactisch worden voor de hardcore spelers.

Wat Goed Is...

Compleet in het Nederlands

PvP

Simpel

... en wat niet

Niet echt uniek

Cash shop

4.2 out of 5
Editorial vote: 8,4


Watch the trailer:

Genre: actie, mmorpg

Setting: fantasie

Graphics: volledig 3d

PvP: guilds of facties PvE PvP


Drakensang Online is een gratis MMO Action RPG uitgebracht door Bigpoint. Hierdoor ligt de focus meer op zoveel mogelijk monsters zo snel mogelijk neer te maaien. Het spel speelt zich af in de wereld van Dracania. Je zult hier hordes ondoden, geesten en zelfs draken tegenkomen. De gameplay is echt puur Action RPG met de keuze uit verschillende skills en wapens. Wat Drakensang anders doet dan de competitie, is dat het allemaal wat simpeler is.

Ook zijn er zelfs verschillende PvP mogelijkheden en PvP servers. Cosmetisch gezien heb je erg weinig keuze en is er niets te vinden in de cash shop. Dit is iets waar hopelijk in de toekomst nog wat aan gedaan wordt. Grafisch gezien is het voor een downloadbaar spel niet erg bijzonder, maar voor een browsergame is het erg goed! Ook zal het spel gewoon lekker soepel draaien op oudere computers. Drakensang Online is echt een aanrader voor de meer onervaren spelers of ervaren spelers die wat lekker simpels willen.

Wat Goed Is...

Foundry syteem

Goede sfeer

Leuke combat

... en wat niet

Quests kunnen saai worden

Grafisch een beetje gedateerd

4.0 out of 5
Editorial vote: 8,0


Watch the trailer:

Genre: mmorpg

Setting: fantasie

Graphics: volledig 3d

PvP: guilds of facties PvE PvP

Only available in English

Dungeons & Dragons is een van de meest bekende table-top RPGs. De duizenden fans, jong en oud, helpen deze legendarische spellen in leven te houden sinds 1974. De serie heeft een zeer grote cult aanhang die een waslijst van verschillende video games, figurines en zelfs een film tot stand heeft gebracht. Hierdoor heeft het spel flink wat waar te maken als je kijkt naar de geschiedenis van de series.

Het spel heeft goed werk afgericht om de Forgotten Realms na te maken. Het spel heeft de juiste sfeer en je wordt de wereld weliswaar ingezogen. De quests beginnen na een tijdje wel wat op elkaar te lijken en worden dus een beetje saai. Maar het Foundry systeem waar mensen hun eigen avonturen kunnen maken zorgt ervoor dat er altijd nieuwe content is! Iets waar andere spellen zeker wat van kunnen leren!

➔ Main points:

 • Maak en deel je eigen avonturen in de Founrdy!
 • Ontdek de wereld van Neverwinter.
 • Geniet van het goede action combat systeem!
 • Maak je eigen personage met een ruime keuze uit classes en races.
 • Laat je meeslepen door de indrukwekkende sfeer.

Wat Goed Is...

Interessante missies

Eigen Ruimteschip

Veel content

Originele aspecten

... en wat niet

Ferengi-achtige cash shop

4.0 out of 5
Editorial vote: 8,0

Genre: mmorpg

Setting: fantasie, sci-fi

Graphics: volledig 3d

PvP: wedstrijden of duels PvE PvP allen tegen allen

Only available in English

Star Trek Online is een MMORPG ontwikkeld door Cryptic Studios (dat in de handen is van Perfect World) en geïnspireerd door de wereldbekende televisie serie. Helaas staat Perfect World niet zo bekend om hun goede Cash Shops. Zo zijn de beste schepen te koop via de cash shop en als je als gratis speler hier een van wilt hebben, zul je hiermee belachelijk lang bezig mee zijn. Maar, dat is een van de weinige minpunten van het spel!

Dit spel is eigenlijk een must voor Star Trek fans. Je kunt allerlei iconische plekken bezoeken (denk aan Deep Space Nine), interessante missies voltooien die zich in het Star Trek universum afspelen en zul je veel van de rassen, zo niet alle, rassen van de series terugvinden. De space combat is erg vermakelijk en zelfs een beetje wennen in het begin. Zodra je op de grond bent, speelt het eigenlijk als de meeste MMORPGs, en dat is niet noodzakelijk een slecht punt!

➔ Main points:

 • Geniet van het Star Trek universum.
 • Neem deel aan explosieve space combat!
 • Maak je eigen keuzes in missies.
 • Bezoek iconische plekken zoals Deep Space Nine!
 • Meer dan 30 verschillende speelbare rassen!

Wat Goed Is...

Goede graphics

Grote wereld

Altijd wat te doen

... en wat niet

Traditionele gameplay

4.0 out of 5
Editorial vote: 8,0

Genre: mmorpg

Setting: fantasie

Graphics: volledig 3d

PvP: guilds of facties wedstrijden of duels PvE PvP


Runes of Magic heeft alles wat je zou verwachten van een traditionele MMORPG. Enorm, gevarieerd en, waarom ook niet, plezier zijn de sleutelwoorden voor de beschrijving van dit spel. De gameplay formule komt enigzins overeen met het bekroonde World of Warcraft, maar wordt bekrachtigd door nieuwe elementen van "Runewaker Entertainment". Sommigen zouden "Runes of Magic" zelfs een betere optie vinden door de mogelijkheid om twee klasses met elkaar te combineren en zo een sterk personage te creëren.

Dit verhoogt de waarde van je characters steeds verder en maakt het zeer divers. Daarbij zijn er honderden, zo niet duizenden, voorwerpen te vinden, te verzamelen en/of te creëren, en alleen de beste spelers kunnen ze allemaal verzamelen. Grafisch gezien heel goed in de hoogste standen, maar vergeleken met andere games wellicht gedateerd. "Runes of Magic" is nu een echte aanrader voor iedereen die graag een goede MMORPG wil spelen zonder er een fortuin aan uit te geven.

Wat Goed Is...

Grote wereld

Goed afgewerkt

Tempo van het levelen

... en wat niet

Geen geslachtskeuze voor classes

Redelijk pay to win

4.0 out of 5
Editorial vote: 8,0


Watch the trailer:

Genre: mmorpg

Setting: fantasie

Graphics: volledig 3d

PvP: guilds of facties wedstrijden of duels PvE PvP

Only available in English

Echo of Soul is een Koreaanse 3D fantasie MMORPG ontwikkeld door Nvius. In Europa is dit spel vertaald, aangepast en uitgebracht door Aeria Games. Ook is Echo of Soul mede ontwikkeld door mensen van het Lineage II team. Het spel gebruikt de normale MMORPG formule met hier en daar een uitzondering. De graphics zijn goed met veel schattige animaties en de soundtrack zuigt je het spel in. Het levelen gaat snel in vergelijking met sommige MMORPGs, hierdoor kunnen spelers die niet erg veel tijd hebben ook redelijk snel het maximale level behalen.

De gameplay is eigenlijk wat je altijd ziet in 3D MMORPGs met WASD beweging, tab targetting en een skillbar. De quests zijn ook redelijk standaard met de uitzondering dat ze korter zijn dan bij de concurrentie. Zo hoef je eigenlijk maar een stuk of 3 dingen te doen voor een quest in plaats van 20 items verzamelen en weer een heel stuk terug lopen. De cash shop komt helaas dicht in de buurt van pay to win, maar is niet problematisch voor de gratis speler. Een uniek aspect in Echo of Soul is het zogenaamde "Soul" systeem. Hierover meer verderop in de review.

Wat Goed Is...

Combat is verfrissend

Veel content

Geweldige graphics

... en wat niet

Questen is saai

4.0 out of 5
Editorial vote: 8,0


Watch the trailer:

Genre: actie, mmorpg

Setting: fantasie

Graphics: volledig 3d

PvP: guilds of facties wedstrijden of duels PvE PvP

Only available in English

Tera is een high budget MMORPG uit Zuid-Korea. Aanvankelijk was het noodzakelijk om het spel aan te schaffen EN maandelijks te betalen maar tegenwoordig is het gratis te spelen. Dus iedereen met een internetverbinding en een computer (die natuurlijk wel snel genoeg moet zijn) kan het spelen!

Het vechtsysteem is zeker wat unieks in vergelijking met andere MMOs. Het voelt veel sneller, intenser en dynamischer dus lijkt het soms meer alsof je een third person actie spel zit te spelen. De grafische kant van het spel is werkelijk geweldig; de wereld zit vol leven met bloemen, vlinders die rondfladderen door het gras en bruisende watervallen. Zelfs de bomen bewegen in de wind!

Tera is geen spel zonder minpunten, het verhaal is niet erg interessant en het questen wordt na een tijd ronduit vervelend. Maar dit wordt gecompenseerd door de prachtige graphics en vermakelijke gameplay.

Wat Goed Is...

Bijzonder veel customization

Characters zien er goed uit

PvPvE

... en wat niet

Saaie quests

4.0 out of 5
Editorial vote: 7,9

Genre: actie, mmorpg

Setting: fantasie

Graphics: volledig 3d

PvP: guilds of facties PvE PvP

Only available in English

Aion is een PvPvE game, dat houdt in dat de focus ligt op grote gebieden waar PvP en PvE gemixt wordt. De combat in deze gebieden is daardoor redelijk onvoorspelbaar en blijft dus spannend. Gelukkig zijn er ook genoeg PvE opties met dungeons en raids plus de optie om tijdens het levelen op een zogenaamde Fast Track server te spelen zonder world PvP.

Waar Aion in uitblinkt zijn de vele customization mogelijkheden. Er is een groot aantal pets, mounts en zelfs verschillende animaties mogelijk voor je character (welke overigens compleet aan te passen is tijdens het aanmaken). Daarnaast is er ook Player Housing met zelfs de mogelijkheid om absurde dingen te doen met scripts!
Een aanrader voor de liefhebbers van World PvP in de traditionele, tab-targetting MMORPG setting.

Wat Goed Is...

Erg kleurrijk

Makkelijk te spelen

... en wat niet

Voor jongere spelers

Geen PvP tot level 40

3.8 out of 5
Editorial vote: 7,7


Watch the trailer:

Genre: mmorpg

Setting: fantasie

Graphics: volledig 3d

PvP: guilds of facties PvE PvP

Only available in English

Aura Kingdom is een fantasie MMORPG uitgebracht door Aeria Games. De closed beta was begonnen in 2013 en de open beta is begonnen in 2014. De wereld is erg kleurrijk en ook lekker schattig. Het spel geeft je de kans om de held te worden die het universum van Aura Kingdom uit de klauwen van het kwaad en de bandits die, nadat ze voor jaren verdreven waren, sterker dan ooit terug zijn gekomen. Je hebt de keuze uit 8 verschillende classes en een flink aantal verschillende companions (Ediolons) die je helpen in de gevechten.

Het spel heeft voor elk wat wils, waardoor je als speler altijd wel wat vermakelijks te doen hebt. Aura Kingdom is met zijn kleurrijke, schattige wereld en personages het meest op jongere spelers gericht. Hier kunnen de wat oudere, meer serieuze gamers toch wat problemen mee hebben. Toch is het mogelijk dat het RPG gedeelte ook deze spelers aan kan spreken, dus is het aan te raden om het spel gewoon uit te proberen en je eigen mening te vormen.

Wat Goed Is...

Onovertroffen sfeer

Veel originele aspecten

Open World PvP

... en wat niet

Lag

Slechte vertaling

3.5 out of 5
Editorial vote: 7,0

Genre: actie, mmorpg

Setting: heden, stad

Graphics: volledig 3d

PvP: guilds of facties PvE PvP

Only available in English

Age of Wulin is ontwikkeld door het Chinese Snail Electronics.
Het spel draait om Wuxia geïnspireerde verhalen over martial arts en avonturen in middeleeuws China. Waar dit spel in uitblinkt is de unieke aanpak van de classes, professions en het levelen.
Daarnaast is de sfeer werkelijk indrukwekkend, het lijkt net alsof je in een levende stad bent!

Dit is zeker een aanrader voor mensen die eens een verfrissende MMO willen spelen en van Open World PvP houden.
Helaas heeft het spel wel zo zijn fouten zoals de slechte vertaling en enkele bugs.