World of Tanks

Veldslagen vol tanks, een flinke learning curve in het competitieve gedeelte en een dosis RPG. Dit, samen met de noodzaak om snelle tactische keuzes te maken en gericht leren schieten, is World of Tanks. Een MMOTPS die je op het puntje van je stoel houdt.

Speel Nu

Screenshots [klik om te vergroten]

Spel overzicht

World of Tanks is een team based third person shooter met een simpel idee dat in de praktijk redelijk diepgaand is. De controls en game modes zijn niet moeilijk te begrijpen maar hoe je het beste te werk kunt gaan qua tactiek is iets wat maanden zal duren voordat je het onder de knie hebt.
Dit komt omdat de tanks zwakke punten en verschillende rollen hebben, de maps groot en divers zijn en er meerdere manieren zijn om je te verstoppen.

Gelukkig is het mogelijk om constant in actie te blijven, zodra je tank kapot is kun je de match verlaten en gelijk een nieuwe starten met een andere tank.
Betalende spelers hebben het voordeel dat ze meer experience en toegang tot speciale tanks en skins krijgen, maar dit voelt niet unbalanced aangezien de onbetaalde tanks uiteindelijk beter zijn.
De onderdelen van de tank zijn up te graden en daarnaast zijn er ook skins, consumables voor in combat, meerdere soorten ammo en verschillende items voor passieve stats.

Al met al is het een zeer goed spel dat makkelijk op te pakken is maar moeilijk is om de baas over te worden.

Trailer

Volledige recensie

Tanks met een verhaal

Het spel speelt zich af rond de tijd van de Tweede Wereldoorlog, om precies te zijn tussen 1930 en het begin van de Koreaanse oorlog (1950).
Alle voertuigen, uitrustingen en omgevingen zijn historisch accuraat dus word je een jaartje of 80 de geschiedenis in getrokken.

De tutorial is kort maar krachtig, het noodzakelijke wordt duidelijk uitgelegd en je krijgt een redelijk idee hoe je te werk moet gaan.
Vervolgens kom je in je hangar met een zevental tanks uit verschillende landen: China, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Rusland en Japan.
In totaal zijn er meer dan 200 voertuigen!
Daar bovenop komt nog dat elke tank een beschrijving heeft met de oorsprong van het voertuig.
Sommigen zijn welbekend, anderen zijn obscure prototypes die nooit het daglicht hebben gezien.
Dit is een flinke prestatie en zeer interessant, petje af voor wargaming.net!

Ook is er zeer veel customization mogelijk: je kunt de loop, turret, rupsbanden en radio upgraden voor betere stats; verschillende "mountable equipment" met passieve stats zoals een toolbox die +25% repair speed geeft; consumables die je tijdens het spelen kunt gebruiken om je tank te laten repareren, vuur te blussen of om buffs te geven en ook nog verschillende soorten ammunitie.
Daar komt nog bij dat je het uiterlijk van de tank kunt veranderen door middel van camouflage, emblemen en inscripties.
De betalende speler kan dit laatste permanent unlocken voor zijn of haar tanks maar gelukkig hebben gratis spelers ook de optie om het uiterlijk van hun tank aan te passen door deze opties te huren voor 7 of 30 dagen in ruil voor de in game currency.

Constante spanning

In theorie is de gameplay van World of Tanks simpel, maar in de praktijk gaat het redelijk diep.
De game modes bestaan meestal uit het overnemen of verdedigen van een basis en/of het vernietigen van de tegenstanders.
Hier komt bij dat elke map verschillende aspecten heeft, zo heeft de een grote velden met heuvels en bergen en zit de ander vol met huizen waar je tussendoor moet navigeren.

In totaal zijn er op dit moment 37 verschillende maps.
Hoe je te werk gaat is dus afhankelijk van de layout van de map maar ook welk type tank je bestuurd.
Zo zijn er Light Tanks die voornamelijk andere tanks spotten zodat de rest van het team kan zien waar ze zitten, Medium Tanks die eigenlijk van alle markten thuis zijn, Heavy Tanks die langzaam maar zeer sterk zijn; Tank Destroyers die, zoals de naam al doet vermoeden, gericht zijn om tanks snel te vernietigen; en Self-Proppeled Guns, beter bekend als Artillery.
Alle aspecten van de tank zijn beter te maken door upgrades, mountable equipment en consumables.
Van de snelheid waarmee de turret draait tot de snelheid van de tank zelf.
Dus naast het feit dat jij zelf als speler steeds beter zult worden, zullen de tanks (inclusief die van de tegenstander) dat ook worden.

De controls zijn vrijwel hetzelfde als wat je in de meeste shooters tegenkomt, bewegen doe je met wasd en richten met de muis.
Wel merk je dat wanneer de tank beweegt de crosshair groter wordt en het een tijd duurt om weer accuraat te worden, dus zul je hierin keuzes moeten maken.
Blijf je in de bosjes wachten (wat het overigens een stuk moeilijker maakt voor de tegenstander om je te spotten) of is het toch verstandiger om naar een andere locatie te gaan en riskeren om gezien te worden?

Het maakt niet uit welke rol je speelt, de spanning is constant aanwezig.
Dit komt vooral omdat je per battle maar 1 kans hebt, dus geen respawns en al die ongein.
Zodra je tank vernietigd is heb je de keuze om de rest van je teammaten te volgen of de battle te verlaten en een nieuwe te starten met een andere tank (de vernietigde tank is niet beschikbaar totdat de ronde voorbij is).

Tanks in de natuur

De graphics van World of Tanks zijn goed.
De tanks zijn gedetailleerd en de omgevingen zien er levendig (of dood, afhankelijk van de locatie.) uit met veel bomen, struikgewas, gebouwen, water, heuvels enzovoort.
Oudere systemen kunnen het spel ook goed draaien mits ze de grafische instellingen wat lager zetten, maar op huidige systemen komt het spel toch meer tot zijn recht.

Niet te vergeten is dat wargaming.net beloftes heeft gemaakt om dit jaar (2014) de graphics en physics te updaten, de nieuwe screenshots zien er heerlijk uit maar wat dit betekent voor oudere systemen moeten we nog naar gissen.

De muziek past goed bij het spel en voegt toe aan de atmosfeer vol doffe schoten en explosies.
Daarnaast zijn de geluiden van de voertuigen subliem, van de pruttelende motoren tot het gepiep en gekraak van de turret en de rupsbanden.

Geld maakt niet gelukkig

World of Tanks is gelukkig geen pay to win spel, betalende spelers krijgen wel enkele voordelen tegenover gratis spelers.
Maar dit uit zich voornamelijk in meer currency en experience want op een paar premium tanks na is alles te kopen met de in game currency.
Nog een belangrijk punt is dat de tanks die je kunt kopen met de in game currency uiteindelijk beter zijn dan premium tanks.

Conclusie

World of Tanks is een geweldige game die je oppervlakkig en casual kunt spelen maar ook zeer competitief en met veel diepgang.
De graphics zijn goed, het geluid is subliem en de info over de tanks is interessant.
Ongeacht welke rol je speelt in het spel, je zult op het puntje van je stoel zitten.
Dit jaar zijn er nog veel updates te verwachten die het spel NOG beter zullen maken.
Plus het feit dat de cashshop het spel niet verpest is zeer positief.

Ready to enter the world of World of Tanks? Click here to play now!

Graphics: volledig 3d
PvP: guilds of facties wedstrijden of duels PvP
Cash shop influence: laag
Exp snelheid: gemiddeld

Originaliteit
World of Tanks is een van de eerste MMOs met alleen tanks en zeker de meest succesvolle. Daarbovenop komt nog dat er immens veel tanks zijn die allemaal historisch accuraat zijn en een beschrijving hebben. Ook dat je maar 1 leven per battle hebt en je gelijk een andere kunt starten zonder dat de vorige voorbij is, is niet iets wat je vaak ziet in games.

Wat Goed Is...

Serieus en Casual te spelen

Cashshop is gebalanceerd

Veel customization mogelijkheden

... en wat niet

Moeilijk voor beginnende spelers


Fun factor
3.5 out of 5
Community
3.5 out of 5
Graphics
3.5 out of 5
9,3
Meesterwerk

Review summary

  1. Tanks met een verhaal
  2. Constante spanning
  3. Tanks in de natuur
  4. Geld maakt niet gelukkig
  5. Conclusie

Wat goed is...

Serieus en Casual te spelen
Cashshop is gebalanceerd
Veel customization mogelijkheden

... en wat niet

Moeilijk voor beginnende spelers
9,3
Graphics - 70 / 100
Fun factor - 70 / 100
Longevity - 80 / 100
Originaliteit - 80 / 100
Community - 70 / 100

I like this game, I want to
Register and play now