Rail Nation

Graan, kool, katoen, vee, hout en koper. Dit alles en nog veel meer zul je vervoeren met je eigen leger van treinen in Rail Nation. Een browser-based Massive Multiplayer Online Railroad Simulator.

Speel Nu

Screenshots [klik om te vergroten]

Spel overzicht

Rail Nation is ontwikkeld door Travian games, beter bekend door hun eerste spel Travian.
Ik vind het leuk om te zien dat het bedrijf zo ver is uitgegroeid na al die jaren, ondertussen hebben ze al 5 actieve MMOs.
Zoals de naam het al aangeeft draait dit spel compleet om treinen. Je zult veel bezig zijn om verbindingen tussen fabrieken, mijnen, boerderijen enzovoort aan te leggen.

De locomotieven hebben statistieken zoals snelheid, acceleratie, trekkracht en een maximaal aantal wagons. Het doel om te winnen is om zoveel mogelijk prestige punten te verzamelen. Dit kun je, onder andere, doen door veel goederen te leveren of door medailles te ontgrendelen (de benaming voor achievements in dit spel). Om de paar maanden wordt het spel gereset waardoor iedereen dus opnieuw een goede kans heeft om competitief mee te doen.

Al met al is Rail Nation een vermakelijke game voor mensen die kunnen genieten van treinen!

Volledige recensie

Haarklem

Als eerst kom je terecht in character creation, hier heb je de keuze uit man/vrouw en een aantal gezichten/haarstijlen en nog een paar opties zoals een bril en een baard.
De keuze zou wel iets uitgebreider mogen, een paar verschillende brillen en baarden zou leuk zijn. Maar anderzijds is het leuk dat er überhaupt een keuze mogelijk is.

Vervolgens kun je een Thuisstad kiezen.
Wat hier een leuke functie aan is, is dat je de namen van spelers op kunt zoeken en zien welke thuisstad ze hebben. Handig voor als je een vriend hebt en bent vergeten waar hij speelt.
De namen zijn allemaal verbasteringen van nederlandse steden of dorpen, zo heb je bijvoorbeeld Hamsterdam, Mijnegen, Kroningen enzovoort.

Zodra je klaar bent met je personage te creëren krijg je een tutorial van de geweldige Willem L. Smid die jou het spel uitlegt.
De tutorial is een beetje aan de lange kant maar er is veel uit te leggen.
Eerst krijg je even zelf de tijd om uit te vinden waar je op moet klikken maar als je het na een paar seconden niet vindt komt er gelukkig een duidelijke pijl in beeld.
Er wordt uitgelegd hoe je je eerste locomotief en wagons moet kopen en hoe je de eerste dienstregeling opstelt.
Ook wordt er verteld hoe je het station kan upgraden en welke voordelen je daardoor krijgt.
Als je bijvoorbeeld de Remise upgrade dan heb je meer plaats voor locomotieven.

Krasloten

Rail Nation bestaat uit zes tijdperken, die elk 14 dagen duren. Daarna begint een “eindspelgevecht” tussen de 10 meest ontwikkelde steden. Zodra het eindspelgevecht voorbij is zullen de servers voor een aantal dagen gesloten zijn waarin het spel gereset wordt.
Dit is een goede tactiek van Travian Games, hierdoor blijft de competitie sterk en krijgen mensen om de paar maanden opnieuw de kans om in de top te belanden.
Voor de mensen die absoluut geen interesse hebben om competitief te spelen kan dit een minpunt zijn, hoewel het soms plezierig is om vanaf het begin te beginnen zodat je minder fouten maakt.

Om betere treinen vrij te spelen zul je technologieën moeten onderzoeken, denk hierbij aan verschillende assen, batterijen, motorblokken enzovoort. Nadat je een bepaald aantal technologieën vrijgespeeld hebt krijg je de optie om de nieuwe trein aan te schaffen.

De belangrijkste punten in het spel zijn de prestige punten.
Hoe meer je hier van hebt, hoe hoger je in de ranglijst komt te staan.
Ook heb je voor veel dingen een bepaald aantal prestige punten nodig, zoals om gebouwen up te graden en om betere rewards te krijgen van de krasloten.
Om even de krasloten uit te leggen, er is een loterij in het spel waar je eens per dag een gratis lot kunt krijgen. Hierdoor kun je prijzen winnen zoals gold (de currency die je krijgt door met echt geld te betalen), dollars, prestige en nog enkele anderen.

Wanneer je een nieuwe dienstregeling aanmaakt wordt er duidelijk aangegeven hoe lang de reis duurt en hoeveel je verdient. Hierdoor is het mogelijk om snel en duidelijk te zien wat de beste keuzes zijn.

Door lid te worden van een associatie (de benaming van guilds in dit spel) kun je samenwerken met andere spelers. Daarnaast krijgen leden ook bonussen zoals associatie werkers die bijvoorbeeld 10 prestige punten per uur geven of 25% minder wachttijden bij een halte.
Wat hier een zeer goed punt is, is dat zodra je een associatie start er ook meteen een intern forum wordt aangemaakt. Geen gezeik om ergens zelf een forum aan te maken voor je leden.

Jammer genoeg heeft het spel last van lag, zodra je een menu opent duurt het vaak 5 tot wel 15 seconden voordat het verschijnt. Dit kan na een tijdje enigszins ergerend worden, maar aangezien het nog een beta versie van het spel is het mogelijk dat dit in de komende tijd verholpen wordt.

Ding! Ding! Ding!

Grafisch ziet het spel er leuk uit en doet me denken aan bijvoorbeeld de oude settler games.
Er vliegen luchtvaartuigen (verschillende soorten afhankelijk van welk tijdperk je in zit), wolken en vogels door het beeld. Wat ik aanvankelijk enigszins jammer vond was dat het water niet bewoog. Maar na even door de opties heen te kijken zag ik gelijk al een optie om het water te animeren.

Wat betreft het geluid is het een oase van rust. Je hoort lekker een beetje wind, zingende vogeltjes en heel zachtjes de treinen.
Helaas, als er iets bijzonders gebeurd in het spel komt er snoeihard een bel doorheen.
Er is een optie om alle meldingen uit te zetten maar dan heb je dus geen idee wanneer er bijvoorbeeld in de stad geld op te halen is.
Perfect zou een mogelijkheid zijn waarmee je alleen het geluid van de meldingen uit kunt zetten.

Money, money, money

Als je echt competitief wilt spelen zul je geld moeten betalen.
Hierdoor kun je de treinen sneller laten rijden en zodra ze bij een station zijn kun je ze gelijk wegsturen met een volle lading in plaats van dat ze daar een tijd wachten. Ook kunnen betalende spelers 2 gebouwen upgraden tegelijk upgraden in plaats van 1.
Iedereen heeft toegang tot 1 gratis kraslot per dag, betalende spelers kunnen meerdere kopen.
Ook kun je de betere treinen kopen zonder hiervoor eerst alle upgrades vrij te spelen.

In dit spel is tijd werkelijk geld, dus door er echt geld in te steken bespaar je tijd waardoor je gewoon veel meer in game geld en prestige krijgt wat er voor zorgt dat je uiteindelijk hoger in de ranglijsten komt. Dus wel degelijk pay to win.
Toch kun je wel degelijk lol hebben in dit spel zonder te betalen, het is niet zo dat je tegen allemaal irritante limieten aan loopt en je kunt zeker leuk samenwerken in een associatie of gewoon lekker alleen aan je spoorweg bouwen.

Conclusie

Rail Nation is een vermakelijk spel voor trein fanaten.
Als je echter helemaal niets hebt met treinen is het aan te raden om iets anders te zoeken.
Indien je competitief ingesteld bent en altijd in de top moet zijn kun je er op rekenen dat je flink wat geld uit moet geven.
Maar als je gewoon lekker casual soms even wat te doen wilt hebben en treinen je bevallen is dit zeker een aanrader.

Ready to enter the world of Rail Nation? Click here to play now!

Graphics: geanimeerde afbeeldingen
PvP: zonder gevechten
Cash shop influence: laag
Exp snelheid: gemiddeld

Originaliteit
Een van de weinige MMO's die om treinen draait. De andere aspecten van het spel zijn niet bijzonder origineel.

Wat Goed Is...

Treinen!

Compleet in het Nederlands!

Geen downloads!

... en wat niet

Lag

Pay to Win


Fun factor
3.5 out of 5
Community
3.5 out of 5
Graphics
3.0 out of 5
8,5
Uitstekend

Review summary

  1. Haarklem
  2. Krasloten
  3. Ding! Ding! Ding!
  4. Money, money, money
  5. Conclusie

Wat goed is...

Treinen!
Compleet in het Nederlands!
Geen downloads!

... en wat niet

Lag
Pay to Win
8,5
Graphics - 60 / 100
Fun factor - 70 / 100
Longevity - 80 / 100
Originaliteit - 80 / 100
Community - 70 / 100

I like this game, I want to
Register and play now